Συνδυασμός 755-nm Picosecond Laser με Κρέμα Υδροκινόνης 2% έναντι Κρέμας Υδροκινόνης 2% Μόνης της στην Θεραπεία του Μελάσματος

Posted by: Zografakis Comments: 0

Σκοπός της μελέτης η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της κρέμας υδροκινόνης 2% απέναντι στον συνδυασμό της ίδιας κρέμας με το 755-nm picosecond laser στην θεραπεία του μελάσματος.

Συμμετείχαν είκοσι ασθενείς με μέλασμα μεικτού τύπου με την οδηγία να εφαρμόσουν κρέμα υδροκινόνης 2% και στις 2 πλευρές του προσώπου τους για 4 εβδομάδες. Στην συνέχεια με τυχαία επιλογή η μία πλευρά του προσώπου υπεβλήθη δύο φορές την εβδομάδα σε 5 εφαρμογές picosecond laser. Αντικειμενική (μέτρηση της μέσης περιεκτικότητας μελανίνης και του δείκτη μελανίνης) και υποκειμενική ( βαθμολόγηση με τον τροποποιημένο δείκτη έκτασης και βαρύτητας μελάσματος[mMASI] και του καθολικού ποσοστού κάθαρσης χρωστικής) εκτίμηση της βελτίωσης του μελάσματος και της εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών έγινε στους 1-,3- και 6-μήνες μετά την τελευταία εφαρμογή laser.

Ο δείκτης mMASI βελτιώθηκε σημαντικά και στις δύο πλευρές χωρίς όμως να βρεθεί στατιστικώς σημαντική διαφορά στην σύγκριση μόνης κρέμας υδροκινόνης και του συνδυασμού της κρέμας με εφαρμογές laser. Οι αντικειμενικές μετρήσεις ήταν αντίστοιχες με την κλινική εκτίμηση. Ήπια μεταφλεγμονώδης μελάγχρωση παρατηρήθηκε στο 15% των ασθενών στην περιοχή εφαρμογής του laser.

Η επιπρόσθετη θεραπεία με το 755-nm Picosecond Laser δεν προσφέρει κανένα πρόσθετο όφελος στην τοπική θεραπεία του μελάσματος με κρέμα υδροκινόνης.

 Lasers Surg Med 2022 Nov 08; W Manuskiatti, C Yan, MCB Gulfan, T Techapichetvanich, R Wanitphakdeedecha

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *