Κλινική μελέτη ενυδατικής κρέμας αντιγήρανσης για υπερευαίσθητα δέρματα

Posted by: admin Comments: 0

Η Μπακουκιόλη προερχόμενη από σπόρο του φυτού Psoralea corylifolia έχει δράσεις ρετινόλης και θεωρείται φυσικό εναλλακτικό των ρετινοειδών. Είναι γνωστό ότι ασθενείς με υπερευαίσθητο δέρμα παρουσιάζουν συχνά δυσανεξία στα τοπικά ρετινοειδή.

Στη μελέτη αυτή 60 γυναίκες με ατοπική δερματίτιδα/έκζεμα, ροδόχρου νόσο, ή δυσανεξία στα καλλυντικά χρησιμοποίησαν καθημερινά ήπιο καθαριστικό και κρέμα ενυδάτωσης που περιείχε σαν βασικό συστατικό την μπακουκιόλη στο πρόσωπο και τον λαιμό πρωί και βράδυ για 12 εβδομάδες.  Μετά το διάστημα αυτό εκτιμήθηκε πως υπήρξε σημαντική ελάττωση της τραχύτητας του δέρματος, αύξηση της φωτεινότητας, βελτίωση της εμφάνισης και υποχώρηση των σημείων της γήρανσης με ταυτόχρονη σημαντική αύξηση της ενυδάτωσης του δέρματος. Περιορισμένο αίσθημα καύσου παρουσίασε το 10% των ασθενών, κυρίως σε ατοπικό έκζεμα.

Οι ασθενείς με ευαίσθητο δέρμα που εμφανίζουν ερεθιστικές αντιδράσεις σε αντιγηραντικά προϊόντα με ρετινόλη μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουν προϊόντα με μπακουκιόλη, η οποία φαίνεται να αποτελεί διαφορετική δραστική επιλογή χωρίς πρόκληση ερεθισμού.

Πηγή: Journal of Drugs in Dermatology. 2020;19(12)